9th English question bank solution 2023 pdf download mp board

9th English question bank solution 2023 pdf download mp board|कक्षा 9वीं अंग्रेजी प्रश्न बैंक एमपी बोर्ड 2023|kaksha 9vi angrji parshn bank 



mp board class 9th english question bank solution 2023 - हैलो दोस्तों आप सभी का स्वागत है हमारे वेबसाइट website मे और आज के इस पोस्ट में आपको एमपी बोर्ड द्वारा जारी न्यू कक्षा 9वीं अंग्रेजी प्रश्न बैंक एमपी बोर्ड 2022 -23 के बारे में बताऊँगा और साथ ही साथ आप इस parshn bank 2023 को हमारी वेबसाइट के माध्यम से भी डाउनलोड कर सकते हैं |इस प्रश्न बैंक के उत्तर भी इसी वेबसाइट के माध्यम से ही डाउनलोड कर सकते हैं | 


class 9th english Question bank 2023 pdf को कैसे download कर सकते हैं 
एमपी बोर्ड ने हाल ही में बोर्ड परीक्षाओं की तिथि जारी कर दी है | साथ ही साथ एमपी ने बोर्ड ने कक्षा 9वीं से लेकर 12वी तक की कक्षाओं की प्रश्न बैंक को एमपी बोर्ड की official website के माध्यम से download कर सकते हैं या फिर हमारी वेबसाइट के माध्यम से नीचे दी गई लिंक के माध्यम से भी डाउनलोड कर सकते हैं 


9th class english Parshn Bank 2023 solution pdf को कैसे download कर सकते हैं 
एमपी बोर्ड ने हाल ही में बोर्ड परीक्षाओं की तिथि जारी कर दी है | साथ ही साथ एमपी ने बोर्ड ने कक्षा 9वीं से लेकर 12वी तक की कक्षाओं की प्रश्न बैंक के हल को  हमारी वेबसाइट  के माध्यम से नीचे दी गई लिंक के माध्यम से भी डाउनलोड कर सकते हैं 


MP Board Class 9th english Question Bank Solution कक्षा 9 वीं की प्रश्न बैंक english 2023 | class 9th english question bank 2023 MP board class 9thenglish ka prashn Bank solution /कक्षा 9वी english का प्रश्न बैंक 2023

 

Read the following passage and answer the questions on the basis of comprehension of the passage

Lalita sowed some tomato seeds in her garden. The seeds grew into little plants after a few days. She removed every weed. She never allowed any insect near her pet plants. When the days were hot, she watered the plants. She put compost under the plants. The flowers grew and became big. The tiny green tomatoes began to show. Lalita and her sister watered the plants daily. A very large beautiful tomato grew in the plant. Her father said, “It is the finest tomato I have ever seen”. The sisters were very happy..

(1) What did Lalita sow in her garden?
Ans : seeds.

2. What did she not allow?
Ans – pets near the.

3. What did she put under the plants?
Ans – Water.

4. Which of the following is similar in meaning to ‘tiny’?
Ans – small

5. Why were the sisters happy?
Ans : because tamato grew in their garden .

Passage-2

Necessity is indeed the mother of invention. When areas in and around Leh began to experience water shortages, life didn’t grind to a halt. Why? Because Chewang Norphel, a retired civil engineer in the Jammu and Kashmir government came up with the idea of artificial glaciers. Ladakh, a cold desert at an altitude of 3,000-3,500 metres above sea level, has a low average annual rainfall rate of 50 mm. Glaciers have always been the only source of water. Agriculture is completely dependent on glacier melt unlike the rest of river/monsoon fed India. But over the years with increasing effects of climate change, rainfall and snowfall patterns have been changing, resulting in severe shortage and drought situations. Given the severe winter conditions, the window for farming is usually limited to one harvest season.

(i) What kind of landform is Ladakh?
a) Hot desert
b) Cold desert
c) Dry desert
d) Hot and Dry desert
Ans – B

(ii) Who was Chewang Norphel?
a) a retired principal
b) a retired activist
c) a retired social worker
d) a retired civil engineer
Ans – D

(iii) Ladakh is at an altitude of metres above sea level.
a)2000-2500
b)1500-2000
c)3000-3500
d)2500-3000
Ans – C

(iv)Find the word in the paragraph which means the same as ‘a body of dense ice’.
a) river
b) desert
c) glacier
d) all the above
Ans – C

(v) Severe shortage of water is the result of
a) climate changes
b) changes in rainfall
c) changes in snowfall patter
Ans – A

Passages-3

We are living in the Age of Science. Everyday new inventions are being made for the good of humanity. The scientific inventions began after the Industrial Revolution of 1789. Within these 200 years, science has made a wonderful progress. The aeroplane is one of the most important inventions of science during the Modern Age. It is the fastest means of transport known so far. An aeroplane resembles a flying bird in shape. Inside there are seats for the passengers and a cabin for the pilot. This cabin is called a cockpit. It has an engine that is worked by petrol. It is all made up of metal and can fly at a very high speed. Before taking off it runs the runway for some distance to gather speed. Then it suddenly hops up the earth and takes off.

(i) The scientific invention began after the Industrial Revolution of 
a) 1889
b) 1879
c) 1789
d) 1779
Ans – C

(ii) The cabin for the pilot is called a
a) cube
b) cockpit
c) cubicle
d) chamber
Ans – B

(III) An aeroplane has an engine that is worked by__
a) petrol
b) steam
c) diesel
d) gas
Ans – A

(iv) Which of the following is the fastest means of transport?
(a) motor vehicle
(b) ship
(c) train
(d) aeroplane
Ans – A

(v) We are living in the
a)Age of Industrialisation
b) Modern
c) Age of Inventions
d) Age of Science
Ans – D

Passage-4

Marie Curie was one of the most accomplished scientists in history. Together with her husband, Pierre, she discovered radium, an element widely used for treating cancer, and studied uranium and other radioactive substances. Pierre and Marie’s had an amicable collaboration. Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a casual personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland in 1891 entered the Sorbonne, a French University, where she earned her master’s degree and Doctorate in Physics.

(i) Where did Marie earn her master’s degree from??
(a) a university in Warsaw
(b) a university in Sorbonne
(c) a university in Poland
(d) none of these
Ans – B

(ii) What was Marie’s father?
a) a doctor
b) an engineer
c) a professor
d) a scientist
Ans – C

(iii) Marie left Poland and travelled to France to enter the Sorbonne.
a) showed intelligence
b) behaved
c) boldly
d) was distressed
Ans – C

(iv) Marie Curie’s doctorate was in which academic discipline?
a) Cancer Studies
b) Radiation Chemistry
c) Medicine
d) Physics
Ans – D

(v) Write the noun form of the word ‘discover’.
Ans –

Passage-5

There seems to be a general opinion in this country that Sardar Patel was slightly of harsh and rough temperament. Men called him the ‘Iron man of India. He was no doubt, an iron man in the sense. that one could rely on him for strict and efficient administration. But as a man, to those who had the good fortune of coming into close contact with him, he was kind and considerate. At time, he even became emotional where his personal friends and followers were concerned. However, it goes without saying that the Sardar Patel had the great skill for organizing affairs. He knew the way of picking people and putting them in their proper place. Once he judged a man and found him correct, he trusted him fully and got him to do anything he wanted.

Question:

i) Sardar Patel was called———–
Ans – Iron man of India.

ii) Sardar Patel had the great skill _
Ans – organizing affairs.

iii) He was kind and considerate for———-
Ans – He was also vmcery emotional when it came to his friends and family.

iv) One could rely on him for strict and efficient:
(a) People
(b) Work
(c) Administration
Ans – C

iv) Find out the word from the passage which means-‘luck’
Ans – he also trusted them.

Passage-6

Helen Keller lost her eye-sight and hearing at the age of two because of an illness. She became deaf. She also lost the ability to speak, for we learn to speak by imitating what we hear. At first, it seemed impossible that she would never understand other’s or be understood by them. Hers was thus a lonely world. But she was helped by a wonderful teacher named Miss Sullivan who had herself been blind as a child but recovered her eye-sight by an operation. Miss Sullivan volunteered to help Helen and taught her to speak, read and write. Helen later went to a university and gained a degree. She then spent the rest of her life working to help the blind and the deaf.

i) We learn to speak………..
Ans -by imitating what we hear.

ii) Miss Sullivan helped Helen to————
Ans – Miss Sullivan volunteered to help Helen and taught her to speak, read and write.

iii) What did Helen do for the blind and the deaf?
Ans – She then spent the rest of her life working to help the blind and the deaf.

iv) When did Helen Keller lose her eye-sight and hearing?
(a) at birth
(b) at the age of two
(c) at the age of four
Ans – B

v) Which word in the passage means ‘One who is not able to see’?
(a) deaf
(b) sight
(c) blind
Ans – C

 

SECTION-B (WRITING)

Q.3 Read the following passage and make notes on it and also give a suitable title to it.

Passage-1

Biogas is a mixture of methane, carbon dioxide, hydrogen and hydrogen sulphide, the major constituent being methane. Biogas is produced by anaerobic degradation of animal wastes (sometimes plant wastes) in the presence of water. Anaerobic degradation means break-down of organic matter by bacteria in the absence of oxygen. Biogas is a non-polluting, clean and low-cost fuel which is very useful for rural areas where a lot of animal waste and agricultural waste are available. India has the largest cattle population in the world (240 million) and has tremendous potential for biogas production. From cattle dung alone, we can produce biogas of a magnitude of 22,500 mm3 annually. Air-tight digestion/degradation of animal waste is safe as it eliminates health hazards which normally occur in case of direct use of dung due to direct exposure to faecal pathogens and parasites.

Passage

When planning to go on a vacation, the tendency is to make sure that the travel plans are hassle free, before stepping out of one’s doors. This involves booking by train, bus or even by air to one’s chosen destination. Yet the greatest holidays can be enjoyed by going on foot and I am not referring to trekking expeditions into the wilds. Any holiday can be made into a walking trip by opting out of a bus ride or a train journey or a taxi drop, by selecting to go on foot. Besides, walking is a great form of exercise and, above all, helps you to go deep into the local culture, the daily lives of people, their food and their music.

Walking helps you enhance the adventurous streak in you. If you are out on a beach holiday, instead of workouts at the gym, head out to the water for your exercise. Resort pools are a great way to have fun and stay fit and are suitable for all ages. Wake up early to start your day with a swim and you can also recruit family and friends to join in to make the activity even more interesting.

 

Q.4 Formal Letter Writing

1. Write an application to the principal of your school asking three days leave as you are ill.
Ans –
To,
The Principal
Govt. Higher Secondary School,
Raipur

Sub: Grant of three days leave due to sickness

Respected Sir,
With due respect, I beg to state that I have been suffering from a fever for the last three days. Consequently, I am not able to attend school. Kindly grant me three days’ leave from 28/06/2021 to 30/06/2021.
Thanking you for this act of kindness.

Yours obediently
Vijay Sinha
Class 12th
Roll No. 521

2. You are Amit Gupta studying in Govt. HSS Rewa. Write an application to your principal to issue Transfer Certificate as your father has been transferred to Shivpuri.
Ans-
To,
The Principal,
Govt. HSS Rewa.

Sub : An Application for School Transfer Certificate.

Respected Sir,

I beg to say that I am regular student of X A in your school. As my father has been transferred from Rewa to shivpuri . Therefore I kindly request you to issue me my T. C. at the earliest. So I may take further admission.

Thanking you sir,
Yours faithfully,
Amit Gupta
Date : July 25, 2019

3.You are Nishi studying in Govt Girls’ Higher Secondary School, Morena. Write an application to your principal requesting him for fee concession.
Ans –
To,
THe Principal
Govt Girls Higher secondary school
Date:

Subject: Application for school leaving certificate

Respected Mam,
This is to inform you that I Nishi Kaurav of Class-roll no- am moving to another town” that is why i will need a school leaving certificate so that i can continue my studies.
I would be very grateful to you

Thanking you !

Yours Sincerely
Name Nishi Kaurav
Roll no –
Class –

Q.5 Essay on any one of the following topics in 150 words

a) An Indian Festival.
b) Wonders of Science
c) Importance of Trees
d) My Hobby
e) Environment Protection.

Ans –
Wonders of Science

1. Introduction
2. Scientific Invention
3. Atomic Energy
4. Means of Communication
5. Disadvantages of Science
6. How to Control Disadvantages of Science
7. Surgery and medicine
8. Computer
9. Conclusion

1- Introduction – Science is playing important role in over life. There are many wonder of Science and the great invention of science. It is age of science. science is made over life comfortable and easier. It has nothing but systematic way of living and the knowledge. Alertness and curiosity and observation changes in over life happenings has give to science.

2- Scientific Inventions – Science has been invented many things and the invented small machine big machine and the other things and observation very easy and simple events. Idea of Railway engine is a depending on water boiling. Gravity Discovered by the Newton form the siting of apple tree.

3- Atomic Energy – Atomic energy discovery of Science the whole world man has harnessed an inexhaustible resources of energy. Science greatest invention is electricity. Electricity runs trains and factories and cool our home hot water gives us cinemas for the entertainment TV Radio and the light give the science.

4- Means Of Communication – Trans, Buses, Cars and the Ships are the big and the greatest invention of science and the greatest contribution. Man can read the long distance place within hour just because of science. Man can go to the other planet just because of science.

5- Disadvantages of Science – There are many disadvantage of science. Everything is two sides one is dark side and second is invention production and the atom bombs. Dangerous weapons can destroy all things within second. we can get to pure air and water is very difficult.

6- How to control disadvantages of Science- Disadvantages control by the only create a healthy atmosphere and Environment we can treat to the humanity control. All men and the women have brotherly affection. Control the wars, planting trees clean our environment.

7- Medical and Surgery – Science has not only cured man for the deadly Diseases, science has lengthened her age and mad her healthier. Science is the field of surgery wonder of science. brain surgery and the heat surgery done only because of science. Heart transplant is a ordinary things today just because of science.

8- Computer – wonderful invention of science is called Computer. Human helped computer in the various fields. Computer can solve the complicated problems within second calculation in a fraction within second. Computer control big size machine rocket and the satellites.

9- Conclusion – Our great helper is science and science has been give use many gifts. If we use the gift properly it can make our life easy and healthier/happier. Science is called master of the whole world

 

Q.8 Do as directed

1. Children are playing in the park. (Change into present perfect tense)
Answer :- Children have played in the park .

2.our / we/ protect / should / forests.
(Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence)
Ans :

3. If you don’t study regularly, you won’t learn your lessons.
(Rewrite using ‘Unless’ in place of ‘If’)
Answer: You won’t be able to learn your lessons unless you don’t study regularly

4. Simran knows the answer to the questions. (Make Negative)
Answer : Simran does not know the answer to the question.

5. The train was delayed. The weather was bad. (Combine the sentences using “because”)
Answer: The train was delayed because there was rainfall.

6. He is very tired. He cannot work anymore. (Combine using ‘so—that’
Answer : He is very tired so that he cannot work anymore.

7. your pen? / Can / give me / you
(Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence)
Ans – you can give me your pen ?

8. He worked very hard. He could not pass the exam (Combine the sentence using ‘but’)
Ans – He worked very hard but he could not pass the exam.

9. Ankit played Hockey (Change into Present Indefinite Tense)
Answer : Ankit is playing hockey.

10. Rohan speaks English. (Change the sentence into negative)
Ans : Rohan does not speaks English.

11. They walked in the dark. (Change the sentence into Past Continuous Tense)
Ans :

12. Ajay is ill. He has not come to school today. (Combine the sentences using ‘so’)
Answer : Ajay is ill so he has not come to school today.

13. sing/can/a song/you/? (Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence)
Answer : can you sing a song ?

14. l/stand/on/one leg/can/.(Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence)
Ans : I can stand on one leg.

15. Anita cut her finger. (Change into negative)
Ans : Anita did not cut her finger.

16. He is too weak to lift this box. (Rewrite the sentence using ‘so…. that’)
Ans : He is so weak that he cannot lift the box.

17. He eats bananas. (Change into passive voice)
Ans : Banana is eaten by him.

18. They played hockey. (Change into passive voice)
Ans – Hockey are being played by them .

19. we always come on time.(Change into Past Indefinite Tense)
Ans : We always came on time.

20. He is rich. He is not happy. (Combine the sentences using ‘yet’)
Ans : despite being rich he is unhappy.

21. Unless you work hard, you can’t pass. (Use “if” in place of “unless”)
Answer: unless you don’t work hard , you cannot pass the exam.

22. I have taken tea. (Change into interrogative)
Ans – is tea taken by me?

23. you went there yesterday. (Change into interrogative)
Ans : were they went to market yesterday ?

24. He is taller than you.(Change into positive degree)
Ans : He is tall than me.

25. He saw a snake. (Change into Past Perfect Tense)
Ans : He was seeing a snake.

Q.10 (A) Read the following extract and answer the questions given below- (1×3-3)

At the age of two-and-a-half, Einstein still wasn’t talking. When he finally did learn to speak, he uttered everything twice. Einstein did not know what to do with other children, and his playmates called him “Brother Boring.” So, the youngster played by himself much of the time. He specially loved mechanical toys. Looking at his new-born sister, Maja, he is said to have said: “Fine, but where are her wheels?”

Questions:

(i). By what age did Einstein not learn to speak?
(A) three and half years
(B) four and half years
(C) two and a half years
Ans- C

(ii). What did Albert’s classmates call him?
(A) a genius
(B) dull
(C) brother boring
Ans – C

(iii). What did Einstein love to play with?
A) plastic toys
B) mechanical toys
C) friends
Ans – B

Passage-2

Evelyn Glennie’s loss of hearing had been gradual. Her mother remembers noticing something was wrong when the eight-year-old Evelyn was waiting to play the piano. ‘They called her name and she didn’t move. I suddenly realised she hadn’t heard,’ says Isabel Glennie. For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers. But by the time she was eleven her marks had deteriorated and her headmistress urged her parents to take her to a specialist. marks

i). Evelyn’s loss of hearing take place —
a) at birth
b) eight years old
c) eleven years old
Ans – B

ii) Evelyn managed to hide her deafness from
a) her mother
b) her friends
c) her specialist
Ans – B

iii) Who urged her parents to take her to a specialist?
a) friends
b) teachers
c) headmistress
Ans – C

Passage-3

Her mother remembers noticing something was wrong when the eight-year-old Evelyn was waiting to play the piano. “They called her name and she didn’t move. I suddenly realized she hadn’t heard,” says Isabel Glennie. For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers. But by the time she was eleven her marks had deteriorated and her headmistress urged her parents to take her to a specialist

i)What made Isabel suspect Evelyn’s hearing ability?
(a) She didn’t hear her name.
(b) She missed her music lessons.
(c) She lost interest in studies.
Ans – A

ii.) Evelyn’s headmistress advised her parents to consult a specialist because she didn’t score good marks. (True/false)
Ans – False

iii) Find the word/phrase in the passage which means the same as “to hid”.
Ans – conceal

Passage-4

To the little girl he was a figure to be feared and avoided. Every morning before going to work he came into her room and gave her a casual kiss, to which she responded with ‘Good Bye Father’. And oh, there was a glad sense of relief when she heard the noise of the carriage growing fainter and fainter down the long road!

i)The little girl feared and avoided
(a) her mother
(b) her father
(c) her grandfather
Ans – B

ii) Her father visited her
(a) in evening
(b)in morning
(c)in afternoon
Ans –

iii) Find out a word from the passage which means “answered”
Ans – Responded

Passage-5

For reasons I have never been able to understand, a sudden demand for tamarind seeds erupted in the market. I used to collect the seeds and sell them to a provision shop on Mosque Street. A day’s collection would fetch me the princely sum of one anna. My brother-in-law Jallaluddin would tell me stories about the War which I would later attempt to trace in the headlines in Dinamani. Our area, being isolated, was completely unaffected by the War. But soon India was forced to join the Allied Forces and something like a state of emergency was declared.

i) From which lesson the above passage has been taken?
(a) The Little Girl
(b) My Childhood
(c) The Fun They Had
Ans – B

ii) Abdul Kalam earned money by selling
(a) newspaper
(b) tamarind seeds
(c) sweets
Ans – B

iii) Dinamani was a
(a) book
(b) newspaper
(c) magazine
Ans – B

(B) Read the following extract and answer the questions given below- (1×3=3)

Extract -1

When the humid shadows hover
Over all the starry spheres
And the melancholy darkness Gently weeps in rainy tears, What a bliss to press the pillow Of a cottage-chamber bed And lie listening to the patter Of the soft rain overhead!

Question:

(i). From which poem the above extract has been taken?
(a) The Road Not Taken
(b) Rain on the Roof
(c) Wind
Ans – B

(ii). The opposite of the word ‘bliss’ is…….
(a) wish
(b) curse
(c) desire
Ans – B

(iii) Where do the shadows hover?
(a) on pillow
(b) on starry spheres
(c) on rainy tears
Ans – A

Extract-2

Two roads diverged in a yellow wood.
And sorry I could not travel both And be one traveller, long I stood And locked down once as far as I could To where it bent in the undergrowth

i) What does ‘yellow wood’ mean?
(a) spring
(b) autumn
(c) winter
Ans – B

ii)Why was the traveller feeling sorry?
a) because he could not travel
b) because he could not travel both the roads
c) because he could travel
Ans – B

iii) From which poem the above lines have been taken?
(a)Wind
(b)The Road Not Taken
(c) Rain on the Roof
Ans – B

Extract-3

Now in memory comes my mother
As she used in years agone,
To regard the darling dreamers
Ere she left them till the dawn:
O! I feel her fond look on me
As I list to this refrain
Which is played upon the shingles
By the patter of the rain.

Question:

i)Which sound is the poet listening to?
(a) sound of wind
(b) sound of insects
(c) sound of rain
Ans – C

ii)The sound reminds the poet of
(a) his father
(b) his mother
(c) his brother
Ans – B

iii)Which word in the extract means “the ability to remember things”?
Ans – : recall means to try to remember something.

Extract 4

Wind, come softly
Don’t break the shutters of the windows
Don’t scatter the papers
Don’t throw down the books on the shelf.

Questions:

i)Whom does the poet request in the above lines?
Ans – He requests the wind not to break the shutters of the windows, not to scatter the papers and throw down the books from the shelf.
But the wind throws the books and tears the pages. The poet says that the wind makes a mockery of weaklings. It brings down frail houses, crumbling doors, rafters, and even weak hearts

ii)Write any one action of the wind..
Ans – Scattering of paper/throwing books from the shelf/breaking the shutters of the window.

iii) Find out a word from the extract which means “thrown in different directions”.
Ans – Scatter.

Beehive (prose)

Q.11 Answer the following questions in 30 words

Lesson 1
The Fun They Had

1. What did Margie write in her diary?
Answer: Margie wrote in her diary, “Today Tommy found a real book”.

2. What subjects did Margie and Tommy learn?
Answer : Margie and Tommy learned geography, history and arithmetic.

3. What is a tele book?
Answer: A telebook is a book that can be displayed on a screen for educating or entertaining people.

4. What things about the book did you find strange?
Answer : The things about the book she found strange is that the pages were crinkly and turned yellow. The words in the book wouldn’t move as in the telebooks , they were the same when we turn the pages.

5. What kind of teachers did Margie and Tommy have?
Answer : Margie and Tommy had mechanical teachers. They were computers which had preloaded lessons on different subjects according to the learner’s level.

6.What had once happened to Tommy’s teacher?
Answer: Once, Tommy’s teacher was taken away for nearly a month because its history sector had blanked out completely.

Lesson 2
The Sound of Music

Part I

1. Who helped Evelyn to continue with music? What did he do and say?
Answer: Percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music. He spotted her potential and said, “Don’t listen through your ears, try to sense it some other way.” He began by tuning two large drums to different notes.

2. When was Evelyn’s deafness first noticed? When was it confirmed?
Answer : Evelyn was seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music in London. Her deafness was first noticed when she was eight years old and it was confirmed when she was eleven.

3. How does Evelyn hear music?
Answer: Evelyn hears music through her whole body. In fact she just feels the music. She tries to feel the vibrations which create sound. While playing drums she uses her upper and lower body to feel vibrations from different types of drums. While playing xylophone she feels the music pulsating through her fingers. When she has to perform on wooden floors, she removes her shoes. This enables her to feel the vibrations through her bare feet. She even feels the music through her hair.

Part II

1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
Answer : The instrument is played with no pauses. It was regarded as a noise-maker rather than a musical instrument. Thus Aurangzeb banned the playing of musical instrument pungi because it had a shrill and unpleasant sound.

2. How is a Shehnai different from a Pungi ?
Answer : Shehnai has a better tonal quality than pungi. It is a natural hollow stem pipe with holes on its body and is longer and broader than the pungi. Shehnai is, in a way, an improvement upon the pungi.

Lesson 3
The Little Girl.

1. Who were the people in Kezia’s family?
Answer : There were five members in the family including Father, Mother, Grandmother, Alice the cook and Kezia herself.

2. Why was Kezia afraid of her father?Answer: Kezia was afraid of her father because he used to talk to her harshly. He was in a habit of finding out her mistakes.

Lesson 4
A Truly Beautiful Mind

1. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?
Answer : Einstein called his desk drawer at the patent office the ‘Bureau of theoretical physics’ as he was developing his own ideas in secret by storing them in his desk drawer and thus, it had all the evidence which could reveal the secret.

2. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?
Answer : In August 1939, Einstein wrote to U.S. President Franklin Roosevelt to warn him that the Nazis were working on a new and powerful weapon: an atomic bomb. Fellow physicist Leo Szilard urged Einstein to send the letter and helped him draft it.

Lesson 6
My Childhood

1. Where was Abdul Kalam’s house?
Answer: Abdul Kalam’s house was on the Mosque Street in Rameswaram.

2. Who were Abdul Kalam’s school friends? What did they later become?

Answer : Ramanadha Sastry, Aravindan and Shivaprakasan were Abdul Kalam’s school friends. Ramanadha Shastry became the high priest of the Rameshwaram temple, Aravindan a transport businessman and Shivprakasan was the catering contractor for the southern railways.

3. How did Abdul Kalam earn his first wages?
Answer : Abdul Kalam earned his first wages by helping his cousin, who distributed newspapers in Rameswaram, to catch these bundles.

Lesson 8
Reach for the Top

Part I

1. Why was Santosh Yadav sent to the local School?
Answer : Even though Santosh’s parents could afford to send their children to the best schools she was sent to the local village school due to the prevailing custom in the family. Their aim was to make them literate enough to read and write.

2. When did she leave home for Delhi, and why?
Answer : Santosh left home for Delhi when she turned sixteen to pursue higher education. She was under pressure to get married by her parents. Santosh threatened her parents that she would not marry if she did not get a proper education. Hence, she got herself enrolled in a school in Delhi.

3. How did Santosh begin to climb mountains?
Answer: While she was staying at her hostel in Jaipur, from her room she used to watch people going up the Aravalli Hills and vanishing after a while. This was how she began climbing mountains.

Part II

1. What are, other than tennis, Maria’s likings?
Answer: Her hobbies other than Tennis are singing, dancing, and fashion.

2. How was Maria treated by her fellow students at Florida?
Answer: Maria Sharapova was treated very badly at Florida. Maria Sharapova was very young at that time. she used to go to bed at 8:00 p.m. the other pupils would come in at 11:00 p.m. and wake her up an order to tidy up the room and clean it.

Lesson 9
The Bond of Love

1. How did the author’s wife react to the proposal of sending Bruno to Mysore?
Answer:The author’s wife was upset when she came to know about the proposal. She was very sad. She was not in a position to console herself. She wept and fretted. For a few days she refused to eat anything.

2. How did Bruno and the author’s wife react when they met at Mysore zoo?
Answer : When the author’s wife reached the zoo to meet Bruno ,Bruno howled with happiness ,she ran up to him, petted him through the bars ,and he stood on his head in delight.

Lesson 10
Kathmandu

1. Name the two temples the author visited in Kathmandu?
Answer : The two temples the author visited in Kathmandu were the Pashupatinath temple and the Baudhnath stupa.

2. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?
Answer : Vikram Seth compares the quills of a porcupine to the pole of the flute seller with fifty or sixty bansuris protruding in all directions.

3. Name five kinds of flutes?
Answer : The reed neh, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, and the high-pitched Chinese flutes.

4. What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers?
Answer: The author notes that the flute seller was not at all bothered about selling his wares. He was more engrossed in playing his flutes and sometimes talking to fellow vendors. The sale was incidental for him.

Beehive (poetry)

Q.12 Answer the following question in 30 words

Poem 1 
The Road Not Taken

1. Where does the traveller find himself? What problem does he face?
Ans : The traveller finds himself in the yellow woods at a point where the two roads diverge.
The problem that he faces is that he cannot decide which road to take to continue his journey.

2. Which of the two roads did the poet choose and why?
Ans : The poet took the second road. The poet chose the second road over the first thinking that he would come to it some other day. Yet, he was very doubtful that he would ever be able to come back to it someday.

Poem 2
Wind

1. How does the poet want the wind to come?
Ans : The poet asks the wind to come softly. He requests the wind not to break the shutters of the windows, not to scatter the papers and throw down the books on the shelf. But the wind throws down the books and tears the pages of the books. The poet says that the wind pokes fun at weaklings.

2. What does the wind god do?
Ans : The wind god breaks the shutters of the windows,scatters the papers, throws the books and tears them. The wind is also responsible for poking weaklings and crashing down houses and doors by winnowing them away.

3.Who has written the poem ‘Wind’?
Ans : Written by Subramania Bharati, the poem ‘Wind’ is a symbolic poem. The wind symbolises all difficulties, obstacles, struggles, and obstructions that we have to face in life.

Poem 3
Rain on the Roof

1. What does the poet like to do when it rains?
Ans : When it rains, the poet likes to lie with his head pressed against the pillow of his cottage chamber bed and listen to the sound of the soft rain.

2. What sound do the raindrops make?
Ans : Because the words are self-explanatory: pitter-patter is the sound of raindrops.

3. What makes an echo in the poet’s heart?
Ans : The raindrops falling on the roof of the poet’s heart make an echo in his heart. The sound of the raindrops makes the poet imagine different things. … All the past memories get back to the poet in the form of dreams when the poet hears the sound of the raindrops.

4. What is the single major memory that comes to the poet?
Ans : The poet’s mother is the single major memory that comes to his mind. ‘Darling dreamers’ are those ‘kids’ who remember their mothers like the poet.

5. Who are the ‘darling dreamers’ the poet refers to?
Ans : The poet’s mother is the single major memory that comes to his mind. ‘Darling dreamers’ are those ‘kids’ who remember their mothers like the poet.

Poem 6
No Men Are Foreign

1. Whom does the poet refer to as ‘our brothers’ and why?
Ans: The poet refers to the people living in other countries as ‘our brothers’. He says so because the superficial dissimilarities of complexion, language, dress, culture and nationality do not, and must not, segregate us as human beings.

2. How does the poet suggest that all people on earth are the same?
Ans : The poet says that nobody is different and peculiar. No country is foreign. A single body breathes beneath all uniforms. Moreover, the land is the same everywhere.

3. What does the poet say about hating our brothers?
Ans : The poet says that by hating our brothers (people of another country), we dispossess, betray and condemn ourselves.

4. When do we defile the earth?
Answer: When we take arms against each other and start a war against each other we defile the earth.

Poem 7
The Duck and the Kangaroo

1. Where did the duck live and what did he long for?
Answer: The Duck lived in a pond which he considered nasty as he was bored of his life there. He wanted to leave that place and see the world beyond.

2. Where did the duck want to go? What did he request the kangaroo to do?
Ans : The Duck wanted to see the world away from the pond he lived in. He thought that he would visit the ‘Dee’ and the ‘Jelly Bo Lee’. He requested the Kangaroo to let him ride on his back as he hopped away.

3. What did the duck promise the kangaroo?
Answer: The Duck promised the Kangaroo that if he took him for a ride on his back, he would sit quietly the whole day and only say Quack.

4. What did the duck do to overcome the kangaroo’s objection?
Ans : The objection was that the Duck’s feet were cold from water which would trouble the Kangaroo if the Duck sit on it’s back for the ride. The Duck solved the problem by himself. Fortunately, he was carrying a pair of wollen socks which would keep his feet neat and warm.

Poem 8
On Killing a Tree

1. How does a tree become strong?
Answer: A tree grows and expands gradually. Various forces of nature including the earth, help in its growth. A tree grows on earth, feeds on its crust, absorbs years of sunlight, air and water. It makes them strong.

2. How does a tree grow to its full size? List the words suggestive of its life and activity.
Ans: The tree has grown to its full size by absorbing years of sunlight, water, and air. … The words suggestive of its life and activity are ‘grown slowly consuming the earth’, ‘rising out of it’, ‘feeding upon its crust’, ‘absorbing years of sunlight, air, water’, and ‘sprouting leaves’.

3. How does the tree heal itself?
Ans : The tree can heal itself by absorbing the air, water and sunlight after being attacked, chopped and hacked. The tree absorbs the water from the soil, absorbs the air from the surrounding and absorbs the sunlight. … The tree will absorb the water and minerals from the roots.

4. What are miniature boughs? What happens if they are left unchecked?
Answer: Miniature boughs are new branches which sprout where the tree was hacked or chopped. If they are left unchecked, they expand and become a huge tree.

Poem 9
The Snake Trying

1. Who is the poet of ‘The Snake Trying’?
Ans : The poem is written by W.W.E. Ross. In this poem, the poet is telling us about a snake.

2. What type of snake is it?
Ans : It is a green snake.

3. How is the snake’s body?
Ans : The snake is small and green and is harmless even to the children. … The snake does possess the instinct of survival. With sudden curvings of its body, he can escape from the stick aimed at him.

4. Where is the snake trying to hide?
Ans: The snake hid among the green reeds growing on the other side of the pond. He did this by merging his slender and green body with the slim and green reeds. This camouflage helped him deceive the person who was trying to kill him.

Poem 10
A slumber did my spirit seal

1. What does the poet mean by ‘spirit’ and in what state was it?
Answer: In the poem the word ‘spirit’ refers to the mind of the poet. He was in a slumber. That is, a deep sleep or a state of unawareness as if unconscious to the realities of life.

2. What caused the slumber of the poet?
Answer: The poet was passionately in love with the girl. Her death shocked and saddened him.

3. What changes did the slumber bring in the poet’s feelings?
Answer: The poet was shocked and saddened by his beloved’s death. But the slumber brought peace to his mind.

Supplementary Reader ‘Moments’

Q.13 – Answer the following question in 30 words

Lesson 1
The Lost Child

1. What are the things the child sees on his way to the fair?
Answer: On his way to the fair the child sees toys, balloons of different colours, garland of gulmohur, a swing and a snake-charmer playing a flute. He gets attracted towards all these things.

2. In the fair he wants many things. What are they?
Answer: The child wants many things in the fair. He wants to have toys, different sweets, garland, balloons of different colours and has a keen desire to enjoy the roundabout.

3. When does he realise that he has lost his way?
Ans-: He realises that he has lost his way when on reaching the roundabout; he stopped to observe it moving in full swing, with men, women and children enjoying themselves on it.

4.Who rescued the lost child? What did he offer to buy him?
Answer: The man in the shrine rescued the lost child. He lifted him up in his arms and tried to soothe him. He took him to the nearest roundabout swing and offered to buy him flowers, balloons and sheets.

5. What was the first reaction of the child when he realized that he had lost his parents?
Answer: The child panicked when he realized (hat he had lost his parents. He was puzzled, angry and desperate. He cried and shouted for his parents. He ran here and there to look for his parents.

Lesson – 4
In the Kingdom of Fools

6. What are the two strange things the guru and his disciple find in the Kingdom of Fools?
Answer : The two strange things that the guru and his disciple find in the kingdom of fools are: People used to work during nights and sleep during days Cost of everything in the market was the same, one duddu, whether it was a measure of rice or a bunch of bananas

7.Why does the disciple decide to stay in the King of Fools?
Answer: The disciple decided to stay in the Kingdom of Fools because he was very happy with the fact that everything was quite cheap there. He had peculiarity of diet. He was tempted by the cheap food. So, he thought of enjoying an easy life by staying in that kingdom.

8.Name all the people who are tried in the king’s court.
Answer: Following people were tried in the king’s court:
The merchant whose house was burgled : He was pronounced guilty because his wall was weak that fell upon the burglar and killed him.
The bricklayer who built the wall : He had built a wall which was weak and which collapsed killing the burglar.
The dancing girl : She was tried for distracting the bricklayer with her jingling anklets by
walking up and down the road where bricklayer was laying the wall.
The goldsmith : He was tried as he didn’t complete the dancing girl’s order on time and so she
had to walk up and down to his house a dozen times.
The king then came to the conclusion that the goldsmith should be punished and summoned him. But when he was summoned to the court he in turn shifted the whole blame on to the merchant’s father who pressurised him for completing his order first due to which he (the goldsmith) could not complete the girl’s order in time.

9.Who is the real culprit according to the king?
Ans : The king applied a very weird logic to come to the conclusion. According to the King, the real culprit was the merchant as he had inherited everything from his father so he should take the responsibility of his father’s sin as well. As the merchant was too thin to fit on the new execution stake so he escaped execution. The king concluded that a man fat enough to fit the stake will serve the purpose.

10. Who became the king and the prime minister of the kingdom?
Answer: As the kingdom was without a king, the people of the kingdom persuaded the Guru and the disciple to take over the throne. So, the holy man became the king and his disciple took the charge of Prime Minister.

Lesson – 5
The Happy Prince

11. Why does the Happy Prince send a ruby for the seamstress?
Answer: The Happy Prince sent a ruby for the seamstress because she was very poor and could not feed her child who was suffering from fever. He was asking for oranges but his mother had nothing to give him.

12. What does the swallow do in the seamstress’ house?
Ans : The Happy Prince sent a ruby for the seamstress as she was extremely poor and could not feed her child who was suffering from fever. On being convinced by the Prince, the swallow picked out the ruby from the sword and flew to the seamstress’ house.

13. What does the swallow see when it flies over the city?
Answer: When the swallow flew over the city he saw different types of people. He saw the rich making merry in their beautiful houses, while the beggars were sitting at the gates. When he flew into the dark lanes he saw the white faces of starving children looking out listlessly at the black streets. Under the archway of a bridge, he saw two little boys lying in each other’s arms trying to keep themselves warm in the rain. They were extremely hungry and had no shelter but the watchman shouted at them and ordered them to vacate the archway.

14. For whom does the prince send the sapphires?
Answer: The playwright was very poor. He was incapable of buying food and firewood. The prince sent the sapphires for the playwright so that he could finish a play for the director of the theatre in time. The princes sent his second sapphire to a poor match girl. Her matches had fallen into the gutter. She was afraid that her father would beat her for this loss. So, she was helped by the prince by sending her the second sapphire.

15. What were the drops of the rain actually?
Answer: The drops of rain were actually the Happy Prince’s tears. The Happy prince was sad and moved by the widespread poverty and misery. He had always seen happiness around him. He could not fathom that people were sick and crying because of the misery around them.

Lesson – 7
The Last Leaf

16. Where did Sue and Johnsy stay? What was their profession?
Answer: Johnsy was a struggling painter by profession, who shared lodgings with a fellow painter Sue, in a flat on the third floor of an old building. She was a companionable flat mate when she was keeping well and the two shared common interests in food and fashions. Johnsy was a bad patient and when she fell ill with pneumonia, she lost her spirit and reconciled herself to die. She was a superstitious person, and believed that her life would end when the last leaf on the ivy creeper outside her window, fell.
She was quick to realize her faults and worked hard towards mending her ways. Thus when she saw the leaf clinging to the creeper she realized that she had been irrational and a source of trouble to her roommate. Thus Johnsy a self-motivated and reformed individual now, who strove hard to quash her weaknesses and rise above superstition.

17. What illness did Johnsy have? Who looked after her?
Answer: Johnsy was suffering from pneumonia. Her friend Sue looked after her.

18. Why was Johnsy counting the leaves on the creeper outside her window?
Answer: Johnsy had made up her mind that the day the last leaf fell off the creeper, she would die. So she was counting the leaves as they fell off the creeper.

19. Who was Behrman?
Answer: Behrman was a sixty year old painter whose only ambition was to paint a masterpiece. He lived in the same building as Sue and Johnsy, and sometimes acted as a model for their paintings.

20. What did Sue feel when she saw the last leaf on the creeper? Who was at the window. with her?
Answer: Sue felt extremely worried that the lead would fall off by the next morning, and if Johnsy saw that, she would not survive. Behrman, an old painter and her neighbour, was at the window with her.

‘Beehive (prose)

Q.14 Answer the following questions in about 70 words- (any 2)

Lesson 1
The Fun They Had

1. How does Tommy describe the old kind of school?
Ans : Tommy told Margie that in older times teacher didn’t live in the house to teach a students. He described that the old kind of school used to be a special building where all kids studied together. There were hundreds of students studying and playing together.

2. Why did Margie hate school? Why did she think the old kind of school must have been fun?
Answer: Margie hated her school because she had a mechanical teacher. It was in her house. She was supposed to sit in that room alone to complete her home task or assignments. The part Margie hated most was the slot where she had to put homework and test papers. She thought that the old schools must have been fun because the students used to sit together in the classroom. They enjoyed, laughed and shouted in the schoolyard. Children needed company to enhance their skills. If they are isolated, they get depressed and dejected.

3. Why was Margie doing badly in geography? What did the County Inspector do to help her?
Answer: Margie was doing badly in geography because the geography sector of the mechanical teacher had been adjusted at a higher level. In order to help her, the County Inspector slowed down the geography sector to an average ten-year level.

Lesson 2
The Sound of Music

Part I

1. When was Evelyn’s deafness first noticed? When was it confirmed ?
Ans : Her deafness was first noticed when she was eight years old and it was confirmed when she was eleven.

2. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?
Answer: Bismillah Khan refused to start a shehnai school in the U.S.A. because he did not want to stay away from India. He was really fond of Benaras, the River Ganga and Dumraon.

3. How does Evelyn hear music?
Answer: Evelyn hears music through her whole body. In fact she just feels the music. She tries to feel the vibrations which create sound. While playing drums she uses her upper and lower body to feel vibrations from different types of drums. While playing xylophone she feels the music pulsating through her fingers.

When she has to perform on wooden floors, she removes her shoes. This enables her to feel the vibrations through her bare feet. She even feels the music through her hair.

Part II

1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
Ans : The instrument is played with no pauses. It was regarded as a noise-maker rather than a musical instrument. Thus Aurangzeb banned the playing of musical instrument pungi because it had a shrill and unpleasant sound.

2. How is a Shehnai different from a Pungil ?
Answer : A shehnai is different from a pungi as the former has a better tone quality than the latter. It is a pipe with a natural hollow stem with seven holes on the body of the pipe which is much longer and broader than the pungi. The shehnai was thus an advancement of the existing musical instrument of pungi.

Lesson 3
The Little Girl

1.How does Kezia begin to see her father as a human being who needs her sympathy?
Ans : One night Kezia had a nightmare which made her too terrified. She was crying out of fear. When she woke up, she found her father beside her bed with a candle in his hand. He asked her what the matter was. When he came to know about her nightmare, he blew out the candle, bent down, and caught up the child in his arms. He carried her to the big bedroom. He laid her on the bed and pulled the covers up around her. Apart from this, he lay down beside her. After some time, still half asleep, she crept close to him, snuggled her head under his arm, and held tightly to his shirt. Now she felt comfortable.
Her father told her to rub her feet against his legs and get them warm. Now, Kezia realised that her father was not as harsh as she thought. She realised that her father had to work all day long and got so tired that he could not play with her. She realised that her father wanted her to understand his compulsion. At the bottom, he was a very good person.

2. In what ways did Kezia’s grandmother encourage her to get to know her father better?
Ans : Kezia’s grandmother encouraged her to get to know her father better by sending her to the drawing room to talk to her parents on Sundays. She also suggested Kezia to make a pin cushion out of a beautiful piece of yellow silk as a gift for her father’s birthday.

Lesson 4
A Truly Beautiful Mind

1. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?
Ans : The atomic bomb devastated the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki. He was deeply shaken by the extent of the destruction and wrote a public missive to the United Nations. He proposed the formation of a world government to stop the use of nuclear weapons.

2.Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?
Ans : The world remembers Einstein as a ‘world citizen’ because he believed in universal peace. When there was the rat race for becoming atomic power, he was worried about the aftermaths of the bomb. He was really a world citizen who was concerned with humanity.

3.Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?
Ans : With the emergence of Nazis in Germany, Einstein emigrated to the United States. It was the fact that the Nazis had the ability to develop the atomic bomb. It could destroy the whole world. So he warned Franklin D. Roosevelt in his letter.

Lesson 6
My Childhood

1. (i) Why did Abdul Kalam want to leave Rameswaram?
(ii) What did his father say to this?
(iii) What do you think his words mean?
Ans : (i) Kalam wanted to leave Rameswaram for further studies. He wanted to study at the district headquarters in Ramanathapuram.
(ii) Kalam’s father said that he knew that one day Kalam had to go away to grow. He gave him the analogy of a seagull that flies across the sun alone and without a nest. He then quoted Khalil Gibran to Kalam’s mother saying that her children were not their own children. They were the sons and daughters of Life’s longing for itself. They come through their parents, but not from them. They may give them their love, but not their thoughts as the children have their own thoughts.

(iii) Abdul Kalam’s father’s words bear great meanings. First, he inspired his son to go ahead above giving the example of the seagull. Secondly, he explained Kalam’s mother to give his son opportunities to get higher education and to make progress. I think he spoke those words to encourage Abdul Kalam and to control the emotional attachment of his wife for Kalam.

2.What characteristics did Abdul Kalam inherit from his parents?
Answer: Abdul Kalam inherited honesty and self discipline from his father and faith in goodness and kindness from his mother. Like his parents even he respected all religions.

Lesson 8
Reach for the Top

Part I

1. How did Santosh begin to climb mountains?
Answer: While she was staying at her hostel in Jaipur, from her room she used to watch people going up the Aravalli Hills and vanishing after a while. She became curious about this. On investigating, she found that they all were mountaineers. She asked if she could join them. On her request they agreed to let her join them in mountain climbing. This was how she began climbing mountains.

2.What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her teammates?
Answer: During her Everest expedition she showed immense concern for her team-mates. She shared her oxygen cylinder with her team-mates. Though she was unsuccessful in saving the life of one of them, another one could be saved because of her help.

3. How does she describe her feelings at the Summit of Everest?
Ans : She said that it took some time for the enormity of the moment to sink in. She unfurled the Indian tricolour. She says that her feelings were indescribable. It was a very great moment and she felt proud of being an Indian.

4. How was Santosh different from other girls in her village?
Answer: Unlike other girls of her village, Santosh was not content with the traditional way of life. She used to wear shorts and went on to study further at Delhi. She did not get married at sixteen as most of the girls of her village did.

Part II

1. What was the secret of Maria’s success?
Answer: Strong determination and mental toughness were the secret of Maria’s success. She was highly competitive and worked hard at whatever she did. She was never depressed. All her adverse conditions made her more alert and mentally sound.

2.How did Maria’s father contribute to the success of Maria?.
Ans : Maria was brought to Florida, USA, by her father, Yuri, to get trained as a professional tennis player and reach great heights of success and stardom in this sport. Her mother, Yelena, did not go with her because of visa restrictions. This two-year separation was very painful for the young girl.

Lesson 9
The Band of Love

1. How was the problem of what to do with Bruno finally solved?
Ans : Bruno had grown quiet big to be kept at home, due to which the author’s family had send him to the zoo. However, the problem was ultimately resolved by making an island for the bear, keeping all his needs in mind.

2. How was Bruno found by the author?
Ans : Bruno was found by the author from a sugar cane field near Mysore. His mother was shot dead by one of the friends of the author. The baby bear was riding on its back. The author took the baby bear and gave it to his wife who named it Bruno.

3. What efforts did the author’s wife make to take Bruno back from Mysore Zoo?
Ans : At the request of the narrator’s wife the superintendent of the zoo agreed to permit her to have Baba back home. He wrote a letter to the curator and ask him to lend a cage so that the bear could be brought home safely.

Lesson 10
Kathmandu

1.How does the author describe Kathmandu’s busiest streets?
Answer: The author says that Kathmandu is vivid, mercenary, religious, with small shrines to flower-adorned deities along the narrowest and busiest streets.There are fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling western cosmetics, film rolls and chocolate or copper utensils and Nepalese antiques.Film songs blare out from the radios, car horns sound, bicycle bells ring, stray cows low, vendors shout out their

wares.The author buys a com-on- the-cob roasted in a charcoal brazier on the pavement.He also buys coca cola and orange drink.

2. What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?
Ans : At Pashupatinath, there is a small shrine that protrudes from the stone platform on the river bank of Bagmati. It is believed that when the shrine will emerge fully, the goddess inside it will escape. The evil period of Kaliyug on earth will then end.

3. How was the atmosphere at Pashupatinath?
Answer: The atmosphere in Pashupatinath Temple is utterly noisy and it can get on nerves of people who are not used to this kind of situation. People jostle with each other to touch the idol of the God. Monkeys are prevalent near temples in India and Nepal. They live in not so perfect harmony with human beings.

4.. Why did the policeman stop the party of Westerners in the temple?
Answer: Only Hindu devotees are allowed entry in the Pashupatinath temple. There was a party of tourists from the West who wanted permission to enter the temple. The policeman was not convinced that they were Hindus. So he stopped them from entering the temple.

5. What were the activities which one can notice at the Bagmati river?
Answer: Bagmati is the holiest river in Kathmandu. Its bank is always busy in religious ceremonies. One can see people throwing offerings in it. Corpses are also cremated at the river bank. Washerwomen wash clothes and children take bath in the river.

Beehive (poetry)

Q.15 Answer the following questions in 70 words- 3

Poem 1
The Road Not Taken

1. What do the two roads stand for?
Ans : The two roads symbolize the choices that one has to make in life. It is very important to make the right choice because we can never retrace our path and go back. One road would lead to another and there is no coming back.

2. Where did the two roads diverge? What was the difficulty?
Ans : The two roads were diverged in the yellow woods meaning that they diverged in the woods. The author was in a dilemma in choosing which road to take between the two that lay in front of him. The poet is concerned with a choice made between the two roads. This was the poet’s difficulty.

Poem 2
Wind

1. What should we do to make friends with the wind?
Ans : To make friends with wind we need to build strong homes with firm doors. We should also make ourselves physically and mentally strong by building strong, firm bodies and having steadfast hearts.

2. What should we do about our body and heart?
Answer: Our bodies and hearts should also be strong. It is the way of the world to kick the weak and to be friends with the strong.

3. What does the poet say the wind god winnows?
Answer: The poet says that the wind god winnows the weak crumbling houses, doors, rafters, wood, bodies, lives and hearts, and crushes them all.

Poem 3
Rain on the Roof

1. Why does the poet call the sound of the rain as ‘refrain’?
Ans: A refrain is a line repeatedly used in a song or a poem. The drops of the rain produce a distinct and continuous music by way of their pattering. This repetitive sound of the rain is called ‘refrain’ by the poet.

Poem 6
No Men Are Foreign

1.Why does the poet call harvests ‘peaceful’ and war as ‘winter’?
Ans: Harvests are called ‘peaceful’ because they bring abundance and prosperity and they thrive in peaceful times only. War, on the other hand, is like the severe and harsh ‘winter’ that ruins the crops and starves people.

2. How does the poet propose to win over other countries?
Ans: The poet proposes to win over other countries through the divine force of love. It is a universal fact that this world responds positively to love and kindness. So the poet plans to use it to end all hatred and war and create a peaceful heaven on earth.

3. What is the central idea of the poem?
Answer : The poem’s central theme is contained in the subject matter of the poem. In other words, it is the abstract idea of what the poem is saying about life. A poem may convey different levels of meaning, simultaneously.

Poem 7
The Duck and the Kangaroo

1. What do you learn about the Duck from the poem?
Answer: The Duck is adventurous. He is bored in his pond and wants to travel and see far-off places.

2. What do you learn about the Kangaroo from the poem?
Answer: The Kangaroo is a true friend. He agreed to take the Duck for a ride on his back, provided he did something about his cold and wet feet.

Poem 8
On Killing a Tree

1. What is the meaning of bleeding bark? What makes it bleed?
Ans : Bleeding bark’ means the twigs which are cut mercilessly. They leave a liquid substance. If any part of the human body is cut, it starts bleeding. In the same way, the liquid substance comes out from the branch of a tree. Human beings’ axe makes it bleed.

2. Why does it take so much time to kill a tree?
Ans : It takes a lot of time and strength to kill a tree because it grows slowly and rises out of the earth by absorbing years of sunlight air and water. So, it is not easy to kill a tree with a single stroke of a knife. The tree has deep roots which draws its sap from the earth.

3. What is the theme of the poem on killing a tree?
Ans : The poem conveys the message that trees are living beings just like any other form of life. They have strong survival instincts and can withstand any type of assault, trauma or crisis. It is not easy to kill them, for they have a never-say-die attitude to life.

Poem 9
The Snake Trying

1. Why does the poet want the snake to be spared?
Ans : The poet wants the snake to be spared because he is non-venomous and hence harmless. He is so safe that he cannot harm even a young child.

Poem 10
A slumber did my spirit seal

1. How does the poet react to his loved one’s death?
Answer : The poet is shocked and surprised at the death of his loved one. It feels painful. Death does not make anyone feel good. It is always associated with misery.

2. How does the poet imagine her to be after death?
Ans : The poet thinks that she is now a part of nature. After her death he imagines her buried inside the earth with other rocks stones and trees and rolling around with the earth in its daily rotation. The following lines express this idea- Rolled round in earth’s diurnal course With rocks and stones and trees.

3. What is the central theme of the poem?Ans : The central theme of a poem represents its controlling idea. This idea is crafted and developed throughout the poem and can be identified by assessing the poem’s rhythm, setting, tone, mood, diction and, occasionally, title.

Q.16 Long Answer Questions from Supplementary Reader ‘Moments’ (70words)

1. What do you think happens in the end of the story “The Lost Child’? Does the child find his parents?
Answer : It seems that the child would have eventually found his parents with the help of the man. The man would have managed to calm him down. He was reliable and good-natured as is evident in the story in the many ways in which he tried to help the child. He would have asked the child for a description of his parents and would have finally helped him locate them.

2. Why does the lost child lose interest in the things that he had wanted earlier?
Answer:The lost child loses interest in the things he had wanted earlier because he got lost in the fair. He is panic-stricken for being lost. Now he frist wants his parents. He is afraid and feels unsafe.

3. What are the Guru’s words of wisdom? When does the disciple remember them?
Answer : The guru’s words of wisdom were that it was the city of fools. He advised the disciple to leave the city because he would not know what they would do next. The disciple remembers this when he was going to be executed.

4.What are the precious things mentioned in the story ‘The Happy Prince’? Why are they precious?
Ans : The precious things mentioned in the story are the leaden heart of the happy prince and the dead bird. They are both precious because they were kind and selfless. The prince was very sad to see the ugliness and miseries of his city. He gave away all his precious stones and gold to make his people happy.

The little swallow was precious because he sacrificed his trips to Egypt and showed kindness by carrying the Prince’s messages to the poor. He decided to stay back for the Prince when he was blind, though he knew that he would face difficulties in winter. Finally when he could no longer bear the cold he died and fell down at the Prince’s feet. The prince loved him so much that his leaden heart broke into two.
When God asked one of the angels to bring him the two most precious things in the city, the angel brought him the leaden heart and the dead bird. God appreciates the angel’s decision and said that the little bird would forever sing in his garden of Paradise and the Happy Prince would praise him in his city of gold.

5.Why do the courtiers call the prince ‘the Happy Prince’?
Ans : The courtiers called the prince ‘the Happy Prince’ because he was always happy. He did not know what tears were as he lived in a palace where sorrow was not allowed to enter.
No, he is not really happy. After death when he was made into a statue, tears flowed down his eyes on seeing the ugliness and the miseries of his city.

6.What is Behrman’s masterpiece? What makes Sue say so?
Answer : Berhman’s masterpiece is the last leaf on the ivy creeper. Sue calls it a masterpiece because this painting rekindled the willingness to live in Johnsy’s heart and she was able to recover from her illness. Johnsy had eventually developed a fear that she would die when the last leaf fell from the ivy creeper.


वाद विवाद प्रतियोगिता में प्रथम स्थान प्राप्त करने पर अपने मित्र को बधाई पत्र

स्थानान्तरण प्रमाण-पत्र प्राप्त करने हेतु प्राचार्य को आवेदन-पत्र

ध्वनि विस्तारक यन्त्र के प्रयोग पर प्रतिबन्ध लगाने हेतु जिलाधीश को आवेदन-पत्र

वीर रस की परिभाषा

रस की परिभाषा





class 9th question bank 2023 mp board

subjectsQue.bank
हिंदीClick here 
अंग्रेजीClick here
संस्कृतClick here
गणितClick here
विज्ञानClick here
सामाजिक विज्ञानClick here



छात्रों मुझे उम्मीद है कि आपको यह पोस्ट पसंद आएगी और अगर आप को यह पोस्ट पसंद आती हैं तो इस पोस्ट को शेयर करना ना भूले यदि आपको अगर कुछ भी doubt हो तो आप हमें comment भी कर सकते हैं 


हमारे वेबसाइट के माध्यम से आपको  बोर्ड से संबंधित सभी महत्वपूर्ण जानकारी प्रदान की जायगी तो सभी महत्वपूर्ण जानकारी को जल्द से जल्द प्राप्त करने के लिए हमारे वेबसाइट  पर visit करते रहेंनोटिफिकेशन को on कर लीजिए ताकि आपको 



9th English question bank 2023 PDF
Class 9th English Question bank 2023

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.